dijous, 12 de novembre del 2009

28 de novembre: 1ª Edició dels Premis Ictineu de Narrativa Fantàstica

L'any 2007 van néixer les TER CAT, unes tertúlies itinerants que posen en contacte els lletraferits, devoradors de còmics, bloguers, escriptors i cinèfils de Catalunya que tenen com a inquietut comú el gènere fantàstic. Després d'onze edicions a diferents indrets de la geografia catalana com Vilafranca, Vic, Manresa, Mataró, Igualada, Miravet, Barcelona, Tarragona o Les Borges Blanques, de les TERCAT han anat sorgint iniciatives, com el cas de la revista de relats breus Catarsi, que aquest mes de novembre publica el seu número 2, i també uns premis literaris, els Premis Ictineu.




















Aquesta primera edició dels premis contempla tres categories: La principal, "Millor obra de ficció original en català", té finalistes com Aiguafang de Joan Lluís Lluís o La Mutació sentimental de Carme Torres. A la segona categoria, "Millor obra de ficció traduïda al català" trobem obres tan diverses com Un home a les fosques de Paul Auster o Harry Potter i les relíquies de la mort de J. K. Rowling. I finalment un tercer premi al "Millor conte de ficció en català", del qual només han passat el tall set relats de dos autors, Albert Sanchez Piñol i Antoni Munné-Jordà (cliqueu aquí per veure la relació d'obres finalistes) Com us deia, els guanyadors els podrem conèixer dissabte 28 de novembre, serà en un acte obert, a les 12 del migdia, a l'auditori Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat.

dilluns, 9 de novembre del 2009

Algunes novetats de Planeta de Agostini Comics


De les novetats de Planeta de Agostini Comics d'aquest mes de novembre m'agradaria destacar-ne especialment tres:

Celebrar en primer lloc la publicació de la novel·la gràfica guanyadora del Primer Premi Internacional de Còmic Planeta de Agostini, obra dels autors argentins Diego Agrimbau i Gabriel Ippóliti, un guió delirant que ens transporta a un futur proper on la Terra ja és un lloc tan brut i insalubre que la gent fuig com pot cap a Europa, una de les llunes de Jupiter, que finalment s’ha pogut habilitar per a la vida humana. Però, és clar, sempre hi ha algun romàntic que es vol quedar aquí, tal és el cas del protagonista: Quique Tetamandi. 80 pàgines magistralment recreades per Ippóliti en una estètica ciberpunk que evoca les millors creacions dels grans genis francesos del col·lectiu dels Humanoides Associats, es diu Planeta Extra i la trobareu per 13'95 euros. Al final d'aquests comentaris us deixo una petita mostra del còmic.
La segona novetat és Apokalipstik. Aquest és el títol de la segona entrega d'"Els Invisibles" la fascinant història de l’escocès Grant Morrison que al seu dia va ser la principal font d’inspiració de la pel·lícula Matrix. En aquesta entrega coneixem un nou membre dels Invisibles, Jim Crow, que és un mestre vudú del trip hop, i ens veiem submergits a una màgica i hiperhistèrica trama protagonitzada per drag queens brasilers. Format americà, 220 pàgines a color al preu de 16'95 euros.
I pel mateix preu trobareu també el primer volum de Garfield, les històries completes de l’entremaliat gat creat per Jim Davis. Són uns llibres en tapa dura, a una tinta i de 320 pàgines. Aquest primer volum recull les aventures de Garfield publicades entre 1978 i 1980.

divendres, 6 de novembre del 2009

Steampunk Spain a Barcelona




















Fins al 14 de novembre tenen lloc les primeres jornades Steampunk de Barcelona, promogudes pel col·lectiu Steampunk spain. L'Steampunk va néixer com un subgènere literari de la ciència ficció a finals del segle XX, en la forma de relats retrofuturistes que s'inspiraven a les màquines de vapor i la tecnologia pròpia de l'època victoriana de finals del segle XIX, amb la finalitat de recrear històries alternatives de la humanitat. Més tard les fonts d'inspiració es van diversificar, donant lloc al dieselpunk, inspirat a la tecnologia diesel, o el clockpunk, que beu directament de Leonardo da Vinci i la tecnologia renaixentista. Fins que aquesta estètica ha anat més enllà de l'àmbit literari i s'ha convertit en una manifestació cultural diversa i eclèctica.

Per exemple, el que podeu veure al video és un theremin, un sintetitzador electròfon inventat l'any 1919 del qual podrem aprendre molts secrets el dia 12 a les 7 de la tarda al Monster Museum, del carrer Martinez de la Rosa, 38. El gruix de les jornades, però, es concentra el dissabte 14, des de les 10 del matí a l'Espai Jove Boca Nord, amb exposicions, jocs de rol, taules rodones, projeccions de films d'època i saló de te victorià. Podeu consultar els detalls de tot plegat a http://www.steampunksp.es
Related Posts with Thumbnails