dijous, 4 de febrer del 2010

Tardi, Retrat en negre

















La Biblioteca Jaume Fuster de la Plaça Lesseps, 20-22 de Barcelona acull fins finals de març Tardi, Retrat en negre, una exposició d'originals del dibuixant i guionista francès Jacques Tardi associats al gènere negre i seleccionats per Toni Guiral i Pepe Galvez amb motiu de la cinquena trobada de novel·la negra de Barcelona, BCNegra 2010.
El gruix de l'obra negra de Tardi procedeix del detectiu Nestor Burma, personatge creat i novel·lat per Leo Malet a qui Tardi va donar imatge en obres tan legendàries com La Boira al Pont de Tolbiac.
















Però més enllà de les trames detectivesques de Malet, el Tardi negre s'expressa profundament a través de les històries de màfies i corrupció, sempre denunciant oberta o vetlladament la cobdicia del poder. L'exposició ho reflecteix en quatre eixos temàtics:
La Guerra, amb títols d'esfereïdora barbàrie com La última guerra o Calle de la Estación, 120
La Fam, que mostra els efectes de l'exclusió social a través d'obres com La patada de Daniel Pennac.
La Pesta, amb les seves formes contemporànies com la guerra biològica o la contaminació industrial, que apareix reflectida a Rumeurs sur Rouerge, de Pierre Christin.
I finalment La Mort pròpiament, que culmina a títols com Una resaca de cuidado o Balada de la costa oeste.
En definitiva, vinyetes i moments creatius extrets acuradament de la llarga trajectòria de Jacques Tardi entre 1974 i l'actualitat: Tardi, Retrat en negre. L'entrada és lliure.
Related Posts with Thumbnails