dimarts, 10 de març del 2009

L'emigració al còmic argentí

Les dues novel·les gràfiques d'autors argentins que ara us vull comentar no tenen res a veure l'una amb l'altra, si no fos perquè ambudes parlen dels moviments migratoris, un fenomen profundament arrelat als gens i l'ànima de qualsevol argentí i, és clar, totes dues tenen també en comú que són obres d'autors argentins... potser els dos més grans autors del còmic argentí.
La primera és Carlos Gardel, un còmic en dues entregues, obra del guionista Carlos Sampayo i el dibuixant José Muñoz, tots dos exiliats polítics argentins establerts a Europa des de la dècada dels anys 70. Una història de l'Argentina més obscura i sinistra, que utilitza com a fil conductor la vida del propi Carlos Gardel, un altre fill d'emigrants sobre qui encara existeixen diversos enigmes que probablement mai es resoldran, enigmes relacionats amb els seus origens, la seva ideologia política i els veritables motius de la seva arribada a Argentina. Després de la seva incursió al món dels mites de la música del segle XX amb Billie Holliday, ara José Muñoz ens torna a delectar amb aquesta obra plena de detalls inesperats sobre la veu més universal dels argentins. Per 10 euros ja podeu trobar el primer volum dels dos que integren Carlos Gardel, de Sampayo i Muñoz. Publica Planeta de Agostini Comics.











Enrique Breccia, un altre gran mestre del còmic argentí, és també novetat amb El peregrino de las estrellas, volum integral d'una obra que va publicar en capítols la revista Skorpio durant els anys '80. És una obra de fantasia i aventura, tot un road movie al mig de l'oceà, inspirat en mites com el de Moby Dick. Els mariners protagonistes assumeixen la seva ruta com un viatge iniciàtic, a imitació de les clàssiques odisees que conviden a meditar sobre la condició humana. Són 144 pàgines en blanc i negre que publica Historietas Argentinas al preu de 12 euros.













José Muñoz en acció al Festival de Còmic d'Angoulême'2008
Related Posts with Thumbnails