dijous, 14 de maig del 2009

Reedicions: La mano izquierda de la oscuridad, d'Ursula K. Leguin, i Buenos presagios, de Pratchett i Gaiman.


Especialment quan parlem del gènere fantàstic, les editorials no són gens amigues de fer experiments amb nous autors. I menys ara, que diuen que estem en crisi i ningú vol assumir riscos innecessaris. En canvi, s'ha intal·lat el costum de reeditar velles obres mestres d'autors consagrats i, donada la situació, qui no es conforma és perquè no vol ja que, malaltissa o no, aquesta tendència fa que ens trobem a les llibreries meravelles com les dues que tinc ara sobre la taula:
La primera és La mano izquierda de la oscuridad, d'Ursula K. Leguin. Una narració de finals dels anys 60, la seva etapa més fresca i prolífica. Aquesta història ens porta a un planeta d'éssers hermafrodites que només es decanten per una opció sexual quan arriba l'època de la procreació. Un escenari perfecte per a la meditació sobre com podria ser una societat sense rols de gènere. Dos aspectes essencials de l'existència humana que sempre van lligats l'un amb l'altre, com són la necessitat vital de la socialització i la recerca del plaer mitjançant el sexe, apareixen aquí com dues experiències completament independents. Publica Minotauro i val 17,95 €.




L'altra reedició que us vull comentar avui és una obra a dues plomes: Buenos presagios, escrita l'any 1990 per Terry Pratchett i Neil Gaiman. La barreja és directament explosiva: les històries eloqüents i les situacions hilarants pròpies de Terry Pratchet combinen a la perfecció amb el tarannà fosc i enigmàtic de Neil Gaiman, fins al punt que és impossible distingir l'un de l'altre. Parodiant, en clau de comèdia, les històries sobre la fi del món que estaven de moda als anys 70, Buenos presagios ens transporta a una Apocalipsi on fins i tot l'Anticrist acaba sent víctima d'un sabotatge. Una narració amb capacitat de captivar els lectors més difícils. Fa cinc o sis anys la va publicar a Espanya Norma Editorial, i si trobeu aquella edició per alguna lliberia us podreu considerar persones afortunades, alhora que enormement desconsiderats amb la vostra sort si no us la compreu immediatament. Com sigui que és poc probable que us trobeu en aquest cas, dir-vos que la reedició d'enguany va a càrrec de Timun Mas i la trobareu per 15 €.
Related Posts with Thumbnails