dijous, 2 d’abril del 2009

Un mes de març fatídic per al còmic català

Aquest març de 2009 ha estat especialment trist pel còmic català. Tres grans personalitats han deixat aquest món tridimensional, encara que la seva obra bidimensional, en forma de còmic, no ens deixarà mai. El 14 de març va ser el barceloní Josep María Casanovas, amb 75 anys d'edat. Autor d'alguns quaderns d'El Jabato, Capitán Trueno o El Perro de Baskerville, no va ser mai profeta a la seva terra, però en canvi va triomfar als EEUU amb diversos encàrrecs sobre Cònan el Bàrbar, El jutge Dredd o The Phantom, i es va fer un fart de publicar a tota Europa, encara l'any 2005 va ser portadista a la revista de culte Geisterjäger John Sinclair d'Alemanya.
No havien passat ni 5 dies que també ens deixava, als 87 anys, l'Àngel Puigmiquel, un dels pares de la historieta catalana, especialment actiu durant els anys 40 a través de la revista Chico, des d'on donava vida a personatges i històries com Becerrín el Torero, SOS en el Museo Diabólico o Los Crímenes del gramófono. I segurament per un arravatament de pena, al cap de tres dies moria un dels més grans admiradors de Puigmiquel, el crític i historiador del còmic i la novel·la negra, Salvador Vazquez de Parga, nascut a LLeida l'any 1934, i autor d'obres fonamentals per a la història del còmic com Los comics del franquismo o Los tebeos de aventuras en 250 portadas, aquesta última encara disponible al catàleg d'Edicions Glénat.
També en aquest mateix catàleg podeu trobar encara una obra d'Angel Puigmiquel, publicada l'any 2006: El ladrón de pesadillas y otras historias en versió definitiva i millorada sobre la història original que va crear durant els anys 40.
Podeu visitar el blog de Joan Navarro, on trobareu una llarga mostra d'antigues publicacions d'Àngel Puigmiquel.
Però no s'acaba aquí el llistat d'il·lustres dibuixants catalans que ens han deixat aquest mes de març: el dia 31 moria un altre membre de la factoria Bruguera, en Joan Bernet Toledano, amb 84 anys d'edat. Germà de Miquel Bernet (conegut com a "Jorge", el creador de Doña Urraca) també amb un interessant trajecte al mercat internacional, va publicar amb Bruguera a series com Altamiro de la Cueva o Super Agente Secreto AEIOU, així com llàmines de 13 Rúe del Percebe.
Related Posts with Thumbnails