dijous, 23 d’abril del 2009

Siniestras amadas, de Jack Mircala


Com molts ja sabreu sobradament, aquest any 2009 es commemora el bicentenari del naixement d'Edgar Allan Poe. Això vol dir que durant aquest any podrem assistir a una bona varietat de col·loquis, exposicions i taules rodones sobre la seva obra, alhora que les editorials aprofiten l'ocasió per posar-nos a l'abast tota mena de reedicions, estudis i assaigs. De tot plegat, però, estic segur que la majoria també sabeu que hi haurà molta morralla, més del mateix,... el Poe de tota la vida. Però la virtut d'aquestes commemoracions lucrativament oportunistes és que, escadusser entre la palla, sempre neix algun diamant digne de la més sincera celebració, veneració, goig i joia.
I enmig de tota la palla que és l'obra de Poe de tota la vida, bellament reenquadernada, remasteritzada i remaquetada, he tingut l'agradable experiència de trobar-me amb l'obra gràfica de Jack Mircala, Siniestras Amadas, que va estrenar el passat mes de gener: un àlbum de 144 pàgines a color inspirat directament a les dones, tant les reals com les ultra-reals, que va estimar o admirar Edgar Allan Poe.



Jack Mircala ens convida així a descobrir un Poe més enllà dels seus conegudíssims relats de terror i misteri, un Poe a voltes profundament malencònic, a voltes exhaltat i emocionat. Amb un expressionisme molt proper a l'estètica del gran Tim Burton, Mircala ens brinda retrats de Sarah Helen Whitman, Frances Sargent Osgood o Letitia Elizabeth Landon, juntament amb les dones arquetípiques més sorprenents de l'univers narratiu de Poe, com Morella, Ligeia o Berenice. Tot plegat sota una particular tècnica de diorames tridimensionals, fets amb cartolines i acuradament acolorits amb llapissos i altres estris rudimentaris d'escriptori, que després Jack Mircala fotografia per tal de retornar-los al món bidimensional. Siniestras Amadas, 22 delirios necro-románticos de Edgar Allan Poe el publica Editorial Sins Entido i val 18 euros. Mola!



Related Posts with Thumbnails